Jeanne Oosting prijs 2018

Juryrapport Bettie van Haaster I laureaat 2018

Bettie van Haaster (1957), geboren in de Bollenstreek als dochter van een bollenkweker, lijkt een exponent van de abstracte  schilderkunst. Wie echter door die bollenvelden loopt en de weidse geploegde geestgronden ervaart, ziet haar schilderijen overal. Haar werk logenstraft de terloopse, vluchtige blik en verwelkomt het langdurige, intieme kijken.

De jury nomineert Van Haaster voor de Jeanne Oostingprijs voor figuratieve schilderkunst voor haar consistente oeuvre van schilderijen van bescheiden formaat waarin vormen, vlakken en lijnen zinderend balanceren. Zoet blauwe of turquoise tinten gaan een spannend verband aan met bijna vale of giftig gelen. Van Haaster bouwt nieuwe, ruimtelijke landschappelijke beelden op met trefzekere, vette verfstreken, met gelaagde structuur en botsende kleuren. Je zou er in willen stappen, in die kleine doeken, en op ontdekkingstocht willen gaan. Zoals je ook onderzoekend in het landschap kunt verwijlen: wat ligt er achter die horizon? Wat is er achter die omhoog geploegde verfstreek te zien?

De jury waardeert de wijze waarop Van Haaster een dimensie schept waarin figuratie en abstractie spelenderwijs met elkaar kopje duikelen. Erop-eronder-erop-eronder. Totdat zij halt houden in een verstild beeld dat wil getuigen van de wereld en het leven. Het resultaat is een ingetogen en fonkelend oeuvre waarin de tastbaarheid van de schilderkunst een uitgesproken hoofdrol speelt.

Jeanne Oosting prijs 2018
videoportret 7 min

vorige pagina | volgende pagina
In het Archief